Ul. Paderewskiego 124A 35-304 Rzeszów, Polska
(+48) 666-111-439
fundacja@zywienioweabc.com.pl

NOWALIJKI

Oops...
Slider with alias none not found.

Pomimo tego, że pogoda już od jakiegoś czasu płata nam figle i raz jest totalnie wiosennie, a raz totalnie zimowo to dziś mimo wszystko jest długo wyczekiwany przez wszystkich PIERWSZY DZIEŃ WIOSNY! 🙂

Razem z wiosną w sklepach pojawia się coraz więcej nowalijek.

Czym są nowalijki? Czy nowalijki to samo zdrowie?

Nowalijki to młode warzywa, które zaczynają się pojawiać w sklepach wraz z nadejściem wiosennego sezonu. Należą do nich: sałata, pomidory, ogórki, szczypiorek, młode marchewki czy zbadane przez nas na filmiku rzodkiewki.

Świetnie o nowalijkach pisze Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo” dla portalu www.ekologia.pl.

„Okres wegetatywny tych warzyw jest znacznie skrócony i bardzo przyspieszony. Na ogół rosną w ciepłych odpowiednio nasłonecznionych i wilgotnych szklarniach. To co prawda „imitacja” pogody czerwcowej, ale jednak w miarę naturalna. Takie warunki często jednak nie są wystarczające lub optymalne, dlatego coraz częściej stosuje się dodatkowe wspomaganie w postaci nawozów i stymulatorów wzrostu. Takie warzywa łatwo namierzyć na sklepowych półkach – bardzo szybko więdną, nie mają typowego intensywnego zapachu, ich kolor jest nienaturalnie nasycony lub wręcz bardzo wyblakły, a ich kształt nienaturalnie duży np. rzodkiewki wielkości dużej moreli” – tłumaczy Agnieszka Piskała. 

Niestety do nawożenia nowalijek używa się za dużo sztucznych nawozów ze związkami azotu, a rośliny przyswajają ich tyle ile sami im dostarczymy i jak widać na filmiku jest ich za dużo…

W ofercie naszej fundacji posiadamy Greentest ECO – tester zdrowej żywności, który bada zawartość azotanów w danym produkcie. Korzystamy z niego przy każdej możliwej okazji, nawet tak jak widać na filmiku, w warunkach domowych przy przygotowywaniu posiłków.

Azotany u człowieka powodują zatrucia, a spożywane w dużych ilościach zwiększają ryzyko zachorowań na nowotwory.

Miała być pyszna wiosenna sałatka z rzodkiewkami, ale niestety rzodkiewki wylądowały w koszu 🙁

Dlatego miejcie na uwagę to co kupujecie. Lepiej jeszcze chwilę poczekać i kupić produkty od rolników, najlepiej z gospodarstw ekologicznych posiadających Certyfikat BIO.

Coraz więcej sklepów/supermarketów oferuje w swojej ofercie produkty ekologiczne.

 

Facebook