Ul. Paderewskiego 124A 35-304 Rzeszów, Polska
(+48) 666-111-439
fundacja@zywienioweabc.com.pl

Żywienie dzieci

ŻYWIENIE DZIECI:

 
Prawidłowo zrównoważona dieta zapewnia dziecku wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu.

Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników zapewniających optymalny rozwój dziecka, obniżenie ryzyka  chorób, w tym infekcji, a także ryzyka wystąpienia chorób  dietozależnych w dorosłości, takich jak np. cukrzyca, otyłość czy choroby układu krążenia.

 
Pierwsze trzy lata życia dziecka to czas szczególnie intensywnego rozwoju fizycznego, umysłowego i motorycznego dziecka. W tym czasie zmienia się także sposób żywienia dzieci, z właściwego dla okresu niemowlęcego na żywienie typowe dla osób dorosłych, chociaż zapotrzebowanie na składniki odżywcze trzy latka jest inne niż u osoby dorosłej.
Dzieci i młodzież są szczególnie narażone na złe nawyki żywieniowe oraz późniejsze ich konsekwencje.Młody wiek sprzyja kształtowaniu utrwalaniu zachowań żywieniowych, których skutki mogą być odczuwane przez całe życie. Populacja w wieku rozwojowym wyjątkowo czule reaguje na błędy żywieniowe zaburzeniami w rozwoju psychicznymi fizycznym
Typowe nieprawidłowości w strukturze spożycia żywności dzieci i młodzieży w wieku szkolnym to:
  • brak urozmaicenia i monotonia odżywiania
  • zbyt wysokie spożycie: cukru i słodyczy, mięsa i jego przetworów, słodzonych napojów gazowanych, tłuszczów, żywności typu fast-food
  • byt niskie spożycie: owoców, warzyw, produktów mlecznych, produktów zbożowych z pełnego przemiału, ryb.